nioc 2004 (deel 2)
NIOC 2004 zit erop. Mede vanwege wat andere zaken vandaag weer het normale werk opgepakt (en dus begonnen met ca 500 emailtjes doornemen, waarvan Mozilla er gelukkig ruim 400 uitfiltert als zijnde spam).
NIOC 2004 mag een succes genoemd worden. Ruim 200 deelnemers, ruim 75 bijdragen (waarvan 3 uitstekende keynotes), ruim 60 evaluaties van bezoekers die zich goed tot uitstekend uitspreken over de verschillende onderdelen. Kortom: NIOC 2004 heeft Groningen, Hanzehogeschool en niet in de laatste plaats RUG en daarbinnen de informaticaopleiding terug op de kaart gebracht. Een korte, wellicht gekleurde, terugblik:
Woensdag: na de opening van rector magnificus Zwart laat nioc-voorzitter Hans Frederik kort zien waar nioc nu voor staat (ontmoetingsplaats voor informaticaonderwijs!). De keynote is Jack van Wijk die een zeer interessant en boeiend verhaal afsteekt hoe visualisatie van data kan helpen in het begrijpen ervan (met als bekende voorbeeld sequoiaview). Jos Tolboom tenslotte pleit voor een IOIO (instituut voor ontwikkeling van informatica onderwijs, nu nog in oprichting, dus feitelijk IOIOIO). Na een lunch in het academiegebouw volgen de parallelle sessies in verschillende ruimtes rond het academiegebouw en Het Kasteel. Het programma \’s avonds blijft waarschijnlijk nog lang in het geheugen van de deelnemers hangen: diner in de A-kerk waarbij een optreden van wethouder Schuiling (die ict in het onderwijs wel verward met ict-onderwijs) en Het Tosca eet slakken zonder zout-project, bestaande uit: Esther Been, Lieve Geuens en Hein Hoogendoorn. De voorstelling bestaat uit lichte operafragmenten waarbij in direct contact met het publiek wordt getreden hetgeen tot de nodige hilariteit aanleiding geeft. Een aantal die-hards doen na afloop nog mee aan de kroegentocht door de stad.
Donderdag: opening door Hans Pijlman (vz. college van bestuur van de Hanzehogeschool) die ook al weer ict-onderwijs en ict in het onderwijs met elkaar verward.
Keynote Hans Appel houdt het publiek in zijn greep en komt met het idee het ict-onderwijs vooral leuk te maken (en lanceert een wedstrijd hierover: www.nioc.nl/nieuws/sun.html. Daar moeten onze studenten toch ook een leuke bijdrage kunnen maken (winnen zou nog mooier zijn natuurlijk).
Een semi-parlementaire enquete brengt miststanden in het informatica-onderwijs in beeld, de parallelle sessies na de lunch worden verschillend bezocht (helaas komt er geen publiek bij ons eigen informatica-promoteam: heel jammer voor de inzet van de jongens; dat kan echter gebeuren als er veel parallelle sessies zijn en de deelnemers zelf kunnen kiezen waar ze naartoe willen; gelukkig heeft Jos Tolboom nog een alternatief achter de hand via het betasteunpunt van de faculteit zodat niet alle inzet van het promoteam voor niets is geweest).
Ron Tolido is de afsluitende keynote en neemt de toekomst van de ict onder de loep en reikt tenslotte de best paper award op het gebied van e-learning uit aan een duo uit Utrecht.
Na afloop loopt een nioc-bestuur voldaan maar moe rond. Maar ook nu, bijna een week later, heerst nog steeds het gevoel dat we het blijkbaar toch wel goed hebben gedaan. Nu de nazorg en afronding nog: financieel, er komen nog proceedings, we moeten onze achterban (feitelijk onze samenwerkingspartners) nog spreken en de banden in stand houden en aantrekken zodat we ook in 2006 een goed congres kunnen neerzetten.
De gele posters kunnen echter weer van de deur. De bedankbrieven kunnen geschreven en verstuurd worden, de eerste bijdragen voor de proceedings zijn binnen, de sponsors voor de proceedings eveneens, ….
Het onderwijs roept: komend kwartaal het studentcolloquium en het vak vp voor tkb/it. Makkelijker kunnen we het niet maken, leuker wellicht wel…