Luie studenten?
In de krant was deze week te lezen dat universitaire studenten gemiddeld 29 uur per week aan hun studie zouden besteden. Aan het hbo zijn ze 37 uur per week bezig. Rechtenstudenten volstaan met 24 uur. Geneeskundestudenten werken het meest, 39 uur. Sommige studenten mogen dus best harder studeren, aldus Rutte.
Is die opmerking van Rutte terecht? En hoe zit dat met informaticastudenten? En wat wordt overigens precies bedoeld met studeren? Waar houdt studie op en beginnen andere zaken als bestuurswerk, studentassistentie, e.d.
Studeren in zeer strikte betekenis is zorgen dat je aan het eind een vak haalt (ik noem dat liever, net als op de middelbare school: leren) ; in ruimere zin is studeren het opdoen van kennis en vaardigheden in het gekozen vakgebied op een zodanige manier dat je, na je afstuderen, in staat bent in dat vakgebied op academisch niveau werkzaam te zijn. En met dat laatste ben je ook bezig tijdens je studentassistentie en tijdens je bestuurlijke activiteiten.
Ik ben benieuwd wat informaticastudenten hier van vinden…
Rutte stelt dat sommige studenten best wel wat harder mogen studeren. Tot zo ver heeft hij gelijk. Er zijn studenten die best wat harder mogen studeren. Jammergenoeg treft hij met zelf (voorgestelde) maatregelen gelijk iedere student.
Een student behoort 40 uur per week aan de studie te wijden. Theoretisch is dat mooi, praktisch bijna onmogelijk. Veel studenten gaan namelijk op kamers* en met de huidige studiebeurs kun je net 4 vierkante meter betalen. Daarom gaat de student werken. Het alternatief is lenen, maar uit onderzoek is gebleken dat studenten daar weinig voor voelen (en dat is een gezonde impuls). Sterker nog, ik denk dat het een plezierige afwisseling kan zijn om naast je studie een baantje te hebben. Dan mag de knop eindelijk eens om. Tel 10 uur werken bij de 40 uur studeren op, voeg ook nog eens 5 uur sport (want anders worden we veel te dik) en reistijd toe. Studentassistentschap, bestuur- en commissiewerk laat ik nog even buiten beschouwing, maar het mag duidelijk zijn dat de student genoeg te doen heeft.
*) Tevens denk ik dat dit een deel van het verschil tussen HBO’ers en WO’ers verklaart: HBO’ers wonen gemiddelde genomen meer thuis.
Tenslotte wil ik nog even aanstippen dat het idee achter een universiteit is dat een individu kennis op zo veel mogelijk vakgebieden kan verzamelen. Sommige studenten kiezen 2 studies, in de UK las ik laatst zelfs over een student met 3 studies (en hij haalde netjes 270 EC in 2 jaar). Zelf ga ik wel eens naar colleges van andere studies toe, ben ik daarom lui mr. Rutte? Of voelt u zichzelf tekort gedaan tijdens uw eigen studie en gunt u ons daarom ook niks?