IEE colloquium, London, 3-6 juni 1993
Verslag van een korte trip naar London om op te treden als gastspreker op een IEE (Institute of Electronical Engineers) colloquium op uitnodiging van Michael Spatopolos met als doel het onderzoeksgebied Discrete Event Systems meer bekendheid te geven.
Donderdag 3 juni
Ik vertrek om twintig voor negen met de trein vanuit Bedum. Mijn eerste klas kaartje is hier slechts goed om (vanwege de drukte) op het balkon plaats te nemen. Vanaf Groningen gaat het gelukkig beter (hoewel eerste klas stoelen ook wel eens doorgezit kunnen zijn). Het vliegtuig van Britisch Midland vertrekt stipt op tijd en is drie kwartier later al op Heathrow. De Nederlands sprekende steward heet ons vervolgens hartelijk welkom in Amsterdam … pardon, London.
Per Underground ga ik richting centrum, onderweg een keer wisselend van metro-stel in verband met defecte deuren. Het kost enige moeite om Hotel Abcone te vinden. Later zal blijken dat meer mensen hier moeite mee hebben gehad. De kamer is klein, de doucheruimte is wat afmetingen betreft vergelijkbaar met een rechtopgezette doodskist en het duurt geruime tijd voor het warme water mijn kamer bereikt. Ook mijn gastheer, zo blijkt later, is niet onder de indruk van de luxe van het hotel in verhouding tot de prijs.
Na een korte opfrissing verken ik de omgeving en kijk alvast waar ik morgen moet zijn. Dat blijkt op loopafstand van het hotel te zijn. Onderweg eet ik een pizza (een zachtere en dikkere bodem als van een tosti, maar verder best wel lekker).
Terug in het hotel wordt ik eerst gebeld door Geert-Jan Olsder van Delft en later door de gastheer Michael Spatopolos. Zelfs Michael had moeite met het vinden van het hotel.
Op de folder in de hotelkamer wordt gesproken over zonder extra bijbetaling bezorgen van koffie of thee op de kamer. Als ik daarnaar vraag, blijkt dit nu net niet te kunnen in verband met onderbezetting van de receptie.
Vrijdag 4 juni
Het ontbijt in het hotel blijkt heel bescheiden te zijn: slechts twee stukken geroosterd brood en een ei. In de ontbijtruimte komen steeds meer sprekers van de dag binnen. We besluiten gezamenlijk naar de colloquiumplaats te lopen.
Het colloquium zelf is bedoeld om onderzoekers in Engeland te informeren over de onderzoeksrichting discrete event systems. De bedoeling is een overzicht te geven van de verschillende velden binnen dit gebied. Gastheer Michael bijt de spits af met een introductie. Hoewel hij goede ideeën heeft kan hij dit niet altijd even goed verwoorden en m.i. schiet hij met de introductie dan ook zijn doel voorbij. Ik ben de eerste spreker van de dag en vertel iets over mijn aanpak van logische discrete event systems.
Hoewel ik wat te veel stof heb voor drie kwartier kan ik wel datgene vertellen wat ik kwijt wil. Later hoor ik dat mijn praatje zo mooi “clean” was, d.w.z. weinig notatie en ingewikkelde formules en toch veel aspecten behandelen. Inderdaad vind ik zelf ook dat veel onderzoek binnen het DES-gebied ondergesneeuwd raakt in notatie en onleesbare formules. Ook veel latere sprekers maken zich hieraan schuldig.
Kemal Inan (Turkije) is de volgende spreker. Hij besluit van het bord gebruik te maken om zijn verhaal te vertellen. Hij vertelt zijn verhaal heel indringend en zijn idee om onoplosbare regelproblemen uit de supervisory theorie toch te kunnen oplossen door gebruik te maken van non-deterministic control spreekt mij wel aan. De laatste spreker voor de lunch is van Micheal Hennessy, die een opbouwend overzicht geeft van proces-algebra’s.
De lunch zelf bestaat uit een soort van haché en dient met het bord op schoot te worden genuttigd. Na de lunch begint Wolfgang Reisig (Munchen) met een betoog over Petri Netten. Het lijkt op een reclamepraatje. Een conclusie in zijn betoog is dat partiële ordening van events rijker is dan totale ordening zoals meer gebruikelijk is in logische DES-benaderingen. Een uitbreiding van Petri Netten in de vorm van colored nets wordt besproken door de Deen Jensen. Het overzicht is duidelijk. Voor de thee is het dan nog de beurt aan Geert-Jan Olsder die zijn max-algebra uitlegd. Hoewel ik de max-algebra steeds beter begrijp heb ik Geert-Jan wel eens betere voordrachten zien geven (o.a. vorig jaar in Praag).
Na de thee spreken nog Christos Cassandras (Massachusetts; over pertubation analysis, ongeveer hetzelfde praatje, incl. slides, als vorig jaar in Praag) en Francois Baccelli (INRIA, Frankrijk; over stochastische Petri Netten, wellicht mede gezien het tijdstip nauwelijks meer te volgen).
Tot slot poogt Michael een discussie op gang te zetten, die uiteindelijk door Cassandras en Inan en later Riesig wordt opgepakt. De discussie spits zich toe op het gat tussen theorie en applicaties en over nieuwe onderzoeksrichtingen (voornamelijk hybride systemen).
Afgesproken wordt ’s avonds gezamenlijk met de sprekers te gaan eten. Dat wordt uiteindelijk een Chinese maaltijd, genuttigd in een Chinees restaurant waar de complete ruimte bekleed is met grote planten en je gebukt een plaatsje moet zoeken. In deze jungle is het eten echter prima. Ik eet bij gebrek aan ander bestek voor het eerst met stokjes en dat gaat lang niet slecht. Daarna bezoeken we nog een pub waar vanwege het mooie weer buiten een aantal soorten Engels bier worden uitgeprobeerd.
Zaterdag 5 juni
Bij het ontbijt spreek ik Geert-Jan en Wolfgang Reisig weer. De rest van de dag breng ik als toerist door in London en bezoek o.a. de Tower Bridge, Trafelgar Square en Piccadilly circus. Bij Buckingham Palace is een generale repetitie aan de gang voor de komende Koninginnedag. Wat mij opvalt zijn de vele kantoorpanden die ruimtes te huur of te koop aanbieden.
Zondag 6 juni
Na het ontbijt reis ik met Geert-Jan af naar het vliegveld. Heathrow lijkt een wat rommeliger vliegveld dan Schiphol. de gatenummers worden veel later bekendgemaakt en (hand)bagagecontrole vindt al bij de paspoortcontrole plaats in plaats van bij de verschillende gates zoals op Schiphol wat voor langere wachtrijen zorgt. Ik zit dit keer in de staart van het vliegtuig.
Het duurt wel twintig minuten voor het vliegtuig na vertrek van de gate goed en wel de lucht in is (nog een gevolg van de staking van Britisch Airways van twee dagen terug, waardoor op Heathrow slechts een handjevol vliegtuigen aankwamen of vertrokken?). De aansluitende treinreis terug naar huis is voornamelijk warm.