Werkbezoek aan Michael Spathopoulos – Glasgow, 13-20 mei 1996

Verslag van het derde werkbezoek aan Michael Spathopoulos, University of Strathclyde, Glasgow in het kader van een gefinancieerd samenwerkingsproject van British Council en NWO.

Maandag 13 mei.

Meer opa’s rezien

De Schipholservicehaalt mij met een kwartier vertraging om 10:45 van huis. Als enige passengier ben ik toch ruim op tijd op Schiphol. Aan de balie hoor ik dat het vliegtuig niet om 14:15 maar pas om 15:30 vertrekt. Uiteindelijk gaat het vliegtuig pas om half vijf de lucht in. De vertraging is een gevolg van een technische storing eerder op de dag (met een ander vliegtuig??).

Tegen half zes Schotse tijd kom ik dan eindelijk in Glasgow aan. Binnen vijf minuten heb ik mijn koffer en zit ik in de bus naar Queen street station. Niet veel later ben ik in de business school en kan mij in mijn hotelkamer installeren. Als ik later Michael wil bezoeken is’ie al weg. Later op de avond belt hij me en spreken we af voor morgen.

Dinsdag 14 mei

Lekker geslapen, bekend ontbijt: kleffe croissants, maar lekkere vruchten, cornflaces e.d. Het lijkt druk in de business school. Tegen tienen ga ik naar Michael’s werkplek. Secretaresse Caroline laat me binnen. Niet veel later arriveert Michael ook. Onderwijl heb ik geprobeerd zijn pc op te starten en daarbij bijna zijn systeeminstellingen vernield. Gelukkig is één en ander weer gemakkelijk te herstellen.

door Schotland

Na één mailtje naar Harm Paas ben ik al in staat om via telnet en ftp in Groningen in te loggen (via telnet naar ftp.cs.rug.nl en dan via rlogin naar de juiste machine). Ik kan files overhalen, mijn email lezen enz. Imposant is dat ik Lenie nu een mailtje kan sturen (zij logt in als rein op de ciwi’s van wiskunde).

Later komt de postdoc van Michael, Michael Laurence, (hier verder aangeduidt als M2), binnen en we discusseren over zijn research: hij denkt dat de WoRa-approach met tick-events een speciaal geval is van de Alur-aanpak. We lunchen gedrieën in het campus-restaurant.

’s Middags installeer ik 4TeX op Michael’s PC (werkt alleen niet feilloos, en vooral erg traag, op een mailtje naar Erik Frambach krijg ik helaas pas de volgende week antwoord). Verder discussieren we over ons voornemen tot het schrijven van een artikel voor WODES96 (hier verder spa.tex genoemd). Zo rond zes uur gaat Michael naar huis. Ik blijf nog even om ons artikel, n.a.v. de gevoerde discussies bij te werken. Dat gaat met 4TeX, alleen niet zo snel. Afdrukken lukt nog even niet, maar dat los ik later toch wel op.

In het hotel neem ik nog een soepje en een toastie.

Woensdag 14 mei

Ik ben al vroeg wakker en na het ontbijt en twee pogingen (waarbij de laatste lukt) om wat geld uit een automaat te halen, ga ik weer naar Michael’s kamer.

Via telnet log ik in op rug103 en maak een mailtje voor Lenie. Michael arriveert rond 11 uur. De rest van de dag werk ik aan nieuwe versies voor spa.tex, discussieer daarover met Michael en verwissel zelfs de toner van de printer (op de afdeling van Michael is geen systeembeheerder aanwezig en de hobbyist, die alles in de lucht houdt is even te druk bezig). Verder heeft Michael het druk met het vinden van een hotel in San Francisco voor een nacht omdat hij daar een sessie van een congres bij wil wonen. Hij is nogal laat met aanmelden. Verder pleegt hij overleg met M2 over het in te sturen artikel (dat eigenlijk ook allang had moeten zijn opgestuurd maar nog niet naar wens is). Voorts blijkt Michael achterstand te hebben met het nakijken van allerlei tentamens.

Na een heftige discussie tussen de twee Michaels over de exacte inhoud van het bedoelde artikel (M2 ziet niets in uitwerken van een voorbeeld, maar wil als echte wiskundige alleen maar definities, stellingen en bewijzen en zeker geen voorbeelden) eet ik met M2 een pizza. Als starter neem ik kippepootjes en dan zijn dan ook inderdaad alleen maar kippepootjes in een pannetje met jus: wel lekker. We praten o.a. over het temperament van Michael, over Nederlanders en Britten, enz. M2 is een nogal introvert persoon, die inderdaad (zoals Michael het uitlegt) in een vierde dimensie leeft, een puur wiskundige dus.

Eénmaal weer terug op mijn kamer bel ik nog even naar huis.

Donderdag 16 mei.

Ik word wakker met een lichte keelpijn. Blijkbaar een koudje gevat door het sterk wisselende weer: maandag koud, dinsdag warm, woensdag weer koud, nu weer warm???

Na het ontbijt even langs St. Enoch’s winkelcentrum. Daar is niet veel veranderd sinds mijn vorige bezoek. Dan weer terug naar de universiteit waar Caroline me binnenlaat en ik via telnet weer even mijn email bekijken kan. Michael komt pas tegen elf uur en heeft het nog steeds druk met het artikel van M2.

Later komt ook M2 binnen en ontspint zich wederom een heftige discussie tussen die twee over het artikel. Uiteindelijk vinden ze een compromis. De tekst moet echter nog met MS-Word gemaakt worden. Op de één of andere manier blijven de plaatjes in de tekst op hun possitie staan, ook als de tekst langer wordt door toevoegen, waardoor deze door de plaatjes heen gaat lopen. Alles moet dan met de hand worden bijgesteld. Geef mij maar TeX.

We lunchen gedrieën in een pub en eten walnotensoep. ’s Middags werk ik weer verder aan spa.tex en merk dat in Groningen mijn webpagina’s verdwenen zijn. De nodige urgente emails naar Harm Paas e.d. hebben nog weinig nut: In Nederland is het hemelsvaartdag en is iedereen vrij.

’s Avonds eten we gedrieën in WestEnd in een India’s restaurant. De springrols en tandoori chicken smaken verrukkelijk. M2 heeft aan de starter en hoofdmaaltijd niet genoeg en bestelt er ook nog een soort pannekoek bij. Ook een extra ijsje en een likeurtje aan het eind is bij hem extra. Hij verorbert in zijn eentje ongeveer de helft van de eindrekening. Michael heeft er moeite meer zo’n groot bedrag te declareren.

Vrijdag 17 mei.

De keel knapt alweer wat op. Het weer is zonnig en wederom wacht ik tot even na negen uur tot een uur of elf op Michael. Terwijl Michael met allerlei administratieve dingen aan de slag gaat, krijg ik de nodige heldere momenten en verander nog het nodige aan spa.tex. Uiteindelijk zijn we samen bijzonder tevreden over het resultaat. We laten het een paar weken rusten en kijken er dan opnieuw naar.

Na de lunch en een uitleg over TeX van mij aan Michael, M2 en een derde student, Dennis, en nog wat laatste afspraken ga ik weer terug naar mijn hotel. Lekker nog even een dagje voor mijzelf om een beetje bij te komen van de lange werkdagen de afgelopen week.

M2 wil wel eens naar Groningen komen. Dennis zoekt werk op het gebied van software development en computational science. Michael zelf had graag mee willen doen aan alapedes en is ook geïnteresseerd in software ontwikkeling op het gebied van DES.

Zaterdag 18 mei.

Op mijn vrije dag neem ik mij voor Loch Lomond te bezoeken. Na het ontbijt ga ik per trein naar Balloch. De stoptrein doet er bijna een uur over. Ik ben rond half tien in Balloch, wat niet meer is dan een gerucht met een kasteel (plus kasteeltuin) en de mogelijkheid om rondvaarten over het meer te doen. De VVV is pas om tien uur open, dus bezoek ik eerst de kasteeltuin. Het kasteel is even zoeken en blijkt uiteindelijk niet meer dan een visitorscentrum te zijn.

Terug bij de VVV blijkt er een boottrip naar Luss te zijn met vijf minuten van boord in Luss en misschien nog zo’n boottrip in de middag, afhankelijk van het aantal deelnemers. Ik besluit de ochtendtrip te nemen en die vijf minuten zo effectief mogelijk te benutten.

Bij de cruisemaatschappij is het een rommeltje en duurt het ruim een uur voor de boot werkelijk vertrekt, een tweetal busladingen toeristen meenemend. Het is niet erg warm en tijdens het wachten valt er zelfs een hagelbui. Gedurende de boottocht blijft het gelukkig droog en schijnt zo nu en dan de zon. De bootreis is indrukwekkend. In Luss gaan de busladingen van boord en daarvandaan met de bus weer verder. Die vijf minuten is dus precies de tijd waarop de boot ontscheept wordt. Ik overweeg nog even ook in Luss te blijven en een bus terug te nemen maar kan in die vijf minuten niet zo snel informatie vinden over bussen terug naar Balloch en besluit dus maar weer per boot terug te gaan. Het bezoek aan Luss is te kort maar geeft we een heel snelle indruk van het dorpje. Twee Fransen hebben niet in de gaten dat de boot alweer zo snel vertrekt en dwingen de kapitein nog eenmaal rechtsomkeert te maken om ze alsnog aanboord te kunnen laten gaan.

Na een snelle lunch terug in Balloch ga ik per trein naar Dumbanlin, waar ik nog een kasteel bezoek, min of meer uitgehakt in een berg. Helaas is niet alles te zien, maar de klimpartij is de moeite waard.

Moe, maar een indruk van de Schotse hooglanden rijker, ben ik rond zes uur weer terug in het hotel.

Zondag 19 mei.

Vroeg ontbijt op de kamer arriveert prima op tijd. Bij het uitchecken is er nog even onenigheid over de rekening (die ik al volledig, behalve dat ontbijt eerder had betaald, maar waarbij per ongeluk tweemaal dezelde dag in de administratie was opgenomen). Na enig aandringen wordt deze fout hersteld. De bus naar het vliegveld is snel gevonden. In de taxfree winkels koop ik nog wat geschenken voor het thuisfront. De terugreis verloopt verder voorspoedig en zonder vertragingen. Terug op Schiphol kan ik zelfs met een eerdere Schiphol service terug naar huis, al is het wel via de afsluitdijk en met een volle bus, waardoor ik ongewild een sightseeing van Friesland krijg. Tegen vijf uur ben ik weer thuis.