LaTeX nog steeds actueel

Al jaren wordt bij zowel wiskunde als informatica LaTeX gebruikt voor het creëren van teksten, zowel voor dictaten richting studenten als voor wetenschappelijke zaken als papers in tijdschriften, verslagen (zoals het IWI jaarverslag), e.d.
En nog altijd is LaTeX het enige systeem dat goed kan omgaan met formules. En nog altijd is LaTeX ook m.i. het enige tekstverwerkingsprogramma dat op een nette manier een tekst kan zetten met een goede verdeling van het wit over een gezette paragraaf.
Maar…
het blijft programmeren in de tekst en voor bijvoorbeeld simpele dingen als plaatjes in de tekst opnemen is Word vaak wel zo handig (dan zie je tenminste wat je doet, toch..)

Deze weken ben ik o.a. druk met het genereren van de proceedings voor de afgelopen NIOC conferentie in november. Papers krijg ik in het algemeen toegestuurd in word, soms in pdf. Ik heb wat summiere richtlijnen gegeven voor de opmaak en auteurs verboden footers en headers te gebruiken (dus zeker geen paginanummers).
Blijf ik zitten met een flinke verzameling documenten die ik op een handige manier achterelkaar moet zien te plakken, moet voorzien van paginanummer en liefst ook nog een header en/of footer; wil ik graag een inhoudsopgave handmatig kunnen genereren enz.

Zoeken op het internet naar geschikte tools hiervoor hebben weinig opgeleverd. Een vraagje op de nltex mailinglist leverde wel een antwoord op: “gebruik pdflatex tesamen met het package pdfpages om pdfdocumenten (bestaande uit meerdere pagina\’s) achter elkaar te kunnen plaatsen en alsnog te kunnen voorzien van header, footers, paginanummers en verwijzingen in inhoudsopgave.”

Een beetje prutsen met de mogelijkheden levert mij nu een uiterst handig tooltje op:
1. transformeer met distiller de worddocs tot pdf-documenten
2. gebruik pdfLaTeX tesamen met het pdfpages pakket om die pdf-tjes in de gewenste volgorde en alsnog voorzien van gewenste headers, footers en paginanummbers achter elkaar in een nieuw pdfdocument te plaatsen.
3. en klaar is Rein.. (de uiteindelijke pdf kan vervolgens zo naar de drukker)

Om aan de wensen van de uitgever te voldoen gebruik ik het crop-package voor het zetten van snijlijnen en het geometry package voor het netjes afstellen van de paginagrootte en -marges.

Zo blijkt twintig jaar na de geboorte van TeX de applicatie nog altijd levend en (in dit geval blijkbaar) het enige middel om snel en handig gedaan te krijgen wat ik graag wilde.
Knuth was dus zo gek nog niet om in de tachtiger jaren TeX te creëren (en sinds die tijd ook nauwelijks meer te veranderen).
Hoeveel andere softwareapplicaties hebben zo’n lang leven ???